5 EASY FACTS ABOUT VERBINDENDE COMMUNICATE DESCRIBED

5 Easy Facts About verbindende communicate Described

5 Easy Facts About verbindende communicate Described

Blog Article

Op mijn inspiratiepagina vind je praktische voorbeelden around hoe je verbindende communicatie kan toepassen. 

Marshal Rosenberg, een Amerikaans psycholoog bracht in 2003 het boek Nonviolent conversation: A Language of everyday living uit, de referentie inzake geweldloze en verbindende communicatie. In dit boek legt hij het four punten principe van waarnemen, gevoelens, behoeftes en verzoeken uit.

Welke behoeften probeerde jij of de ander daarmee te vervullen? En heeft het die behoeften ook werkelijk vervuld? Ter ondersteuning kun je hierbij de behoeftekaarten gebruiken.

Komt er een strategie of een verzoek naar boven als je je er bewust van bent welke behoeften wel en niet zijn vervuld?

Het kan zijn dat hij de tijd is vergeten, of per ongeluk de hele afspraak niet in zijn agenda heeft gezet, dat hij pech experienced achieved zijn fiets of dat er een (nood)situatie was waardoor hij niet in staat was te laten weten dat hij later on zou komen.

Stel je voor. Je hebt jezelf gecreërd als een krak in verbindende communicatie, wat wordt er in één keer allemaal mogelijk?

Sluit je ook aan bij de snelgroeiende groep van moderne leiders en ondernemers. Ontvang voortaan de inspiratie-mail in je inbox.

De manager uit het voorbeeld zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Je bent later dan we hadden afgesproken, daar baal ik van’. Het tonen van gevoelens stimuleert de ander om zich satisfied jou te verbinden waardoor je sneller tot een oplossing komt.

Bij NVC richt je je puur op de behoeften van de ander en van jezelf. Je kiest een ontwapenende doch doeltreffende taal om daarover te communiceren om vanuit de behoeften van jezelf én de ander een get-get situatie te creëren.

Behoeften die helemaal niet worden vervuld of die in de gekozen situatie voor jou helemaal niet belangrijk zijn.

Rosenberg (1934-2015) is de manier waarop we communiceren – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn. Om werkelijk verbinding te maken fulfilled onszelf en met de ander dienen we een andere taal te leren, de taal van het hart.

Alle andere deelnemers worden verdeeld in twee groepen. Groep 1 probeert de feiten en gevoelens en de behoeften van persoon A te raden. Groep 2 probeert dit te raden van persoon B.

Laat de verzoekkaarten zien en vertel over het verschil tussen actie- en verbindingsverzoeken. Dit kun je ook pas na afloop van de oefening doen, zodat het verschil eerst zelf ontdekt kan worden.

Wat anderen zeggen is misschien wel de aanleiding, maar nooit de oorzaak here van je gevoelens, anders geef je de macht weg.

Report this page